FEMEI PUTERNICE, FEMEI SANATOASE
Pentru multi daca sunt puse alaturi cuvintele “femei” si “antrenament cu greutati”, rezultatul este imaginea unei femei foarte musculoase, in genul campioanelor de culturism. De obicei in acest punct incep discutii aprinse in contradictoriu (sau nu) despre estetica corpului feminine… fiecare om este liber sa aiba propriile sale opinii si, asa cum se spune, “gusturile nu se discuta”. Dar nu despre culturismul feminine vreau sa vorbesc acuma, ci pur si simplu de femeile care fac antrenamente cu greutati.
Unul dintre “miturile” celebre din culturism se refera la aceasta idée preconceputa: o femeie care face antremente de forta isi va dezvolta excesiv musculatura si astfel isi va pierde feminitatea, devenind neatragatoare. Cei care promoveaza astfel de idei probabil ca nu au vazut niciodata o campioana de culturism antrenandu-se; in mod sigur, si-ar schimba parerea in momentul cand ar constientiza cu ce greutati lucreaza aceste femei! Si, mai mult ca sigur , s-ar simti oarecum umiliti….
De ani buni sunt bine cunoscute efectele pozitie ale antrenamentului cu greutati pentru femei si, de asemenea, este binecunoscut faptul ca un antrenament cu greutati medii ( cu care se pot face serii de 15-20 de repetari) nu induce decat o moderata hipertrofie musculara care, in nici un caz, nu poate deforma corpul femeilor, in cazul in care acestea sunt speriate de o prea mare dezvoltare musculara.
Intre noi fie vorba, fetelor: oricum, organismul vostru nu secreta in mod normal sufficient testosteron pentru a sustine o dezvoltare musculara care sa va sperie! O femeie are 10-30 de ori mai putin testosteron decat un barbat.
Si atunci, care ar fi beneficiile antrenamentelor de forta pentru femei?
In primul rand, veti deveni mai puternice! Considerati ca este putin lucru sa nu mai fiti atat de mult dependente din punct de vedere fizic de cei din jur? Eu zic ca este avantajul vostru sa deveniti mai puternice si mai rezistente la accidentari. Studiile arata ca un program de exercitiimoderate ca intensitate are capacitatea de a creste forta cu 30-50%.
Pe acelasi nivel, ca importanta: veti reduce stratul adipos si veti scadea in greutate (acolo unde este cazul )! Cred ca asta chiar este o veste buna! Conform unor cercetari, o femeie obisnuita (deci fara aptitudini speciale sportive), daca se antreneaza de 2-3 ori pe saptamana timp de 2 luni, va acmula pana la 1kg de masa musculara si va elimina 2kg de grasime. Si este stiut faptul ca, cu cat ai mai multa masa musculara, cu ata metabolismul este mai activ si se ard mai multe calorii, chiar si in repaus. Pentru fiecare kg de muschi in plus, veti arde cu 70-100 kcal mai mult pe zi.
De asemenea,exercitiile effectuate regulat reduce riscul aparitiei osteoporozei, prin cresterea densitatii osoase. Sase luni de antrenament cresc cu 13% densitatea minerala la nivelul coloanei vertebrale. Daca antrenamentele sunt sustinute printr-un aport optim de calciu, se poate spune ca aveti la indemana o arma eficienta impotriva osteoporozei.
Antrenamentul de forta nu numai ca induce tonifierea musculaturii, dar in aceeasi masura, creste rezistenta tesuturilor conjunctive si stabilirea articulara . rezultatul este o mai buna capacitate de a face fata traumatismelor si de a preveni accidentarile. O multime de studii arata ca durerile lombare pot fi combatute sau ameliorate cu ajutorul exercitiilor fizice .
Sanatatea inimiii devine un deziderat foarte important,mai ales de la o anumita varsta, iar exercitiile cu greutati , daca sunt practicate intr-o maniera regulata, au capacitatea de a mentine sistemul cardiovascular sanatos atat prin reducerea nivelului de LDL(colesterol “rau”) si cresterea nivelului de HDL (cholesterol “bun”) si scaderea tensiuni arteriale. Riscul instalarii unui diabet zaharat tip 2 este mult mai mic in conditiile practicarii acestor exercitii, despre care se afirma ca au capacitatea de a favoriza utilizarea glucozei la nivelul tesuturilor-tinta. Un studiu realizat la Harvard arata ca 10 saptamani de exercitii de forta au reusit sa reduce intensitatea simptomelor clinice ale depresiei , intr-o mai mare masura decat consilieara psihiatrica. Femeile care participa la astfel de antrenamente sunt mai increzatoare in propriile forte, ceea ce este un factor important in lupta impotriva depresiei.. oricare ar fi argumentul care va va convinge sa mergeti la sala de forta, forma fizica sau poate mentinerea sanatatii,este important sa o faceti acum si sa va bucurati de benficii toata viata!
Dr.Serban Damian